Witam. Mam pytanie związanie ze spożywaniem tłuszczy po treningu, mianowicie jakie mogą być tego skutki, jeśli np. po treningu zjem jajecznice na smalcu, albo smażoną pierś z kurczaka, wiem że spowalnia to wchłanianie białka, ale jakie są tego skutki?
czesc mam pytanko czy w zwiazku z przyjmowaniem koksu wchlanianie bialka sie troche nie zwiekszy tzn. chcialbym pzryjmowac powiedzmy 45gr w kazdym z 6 posilkow czy to mi sie wchlonie cy dac troche mniej?a ile weglowodanow?wiem ze tluszczy wystarczy ok 90gr dziennie.pozdrawiam
uzywam bialko serwatkowe zaraz po treningu zeby szybko dostarczyc bialko. czasami chcialbym zastapic normalny posilek bialkiem no i powinienem kupic drugie bialko wolno wchlaniajace sie no ale wiadomo kasa. Czy to blad pic b.serwatkowe zam. posilku...czy ewentualnie moge jakos spowolnic wchlanianie bialka serwatkowego?
Trener na mojej silowni twierdzi, że lepiej jeść najpierw mięso, a później kasze czy ryż. Powiduje to lepsze i pełniejsze wchłanianie białka. Co sądzicie na ten temat? Z góry dziękuję za odpowiedź.
Mam pytanie, czy ktoś może się orientuje, czy wchłanianie białka w mleku po treningu jest takie samo jak ze spienionego mleka? Czy białko w spienionym mleku ulega denaturacji? Ktoś się orientuje?
Witam ! Czy to prawda, że po cyklu na mecie trudniej na sucho zrobić dobrej jakości mase mieśniową i jest gorsze wchłanianie białka do organizmu ? Liczę na poważne odpowiedzi...
napisałem ten post choć wiem że jest ich tu pare ale żaden(przynajmniej ja nieznalazłem)nie jest tak dokładnie opisany jak ten WITAMINY A I B1 WITAMINA A Inne nazwy: retinol, beta-karoten, prowitamina A, akseroftol Witamina A, rozpuszczalna w tłuszczach została odkryta i rozszyfrowano jej strukturę chemiczna w roku 1931 a od 1947 witaminę A [...]
Witamina A (Inne nazwy: retinol, beta-karoten, prowitamina A, akseroftol): Witamina A, rozpuszczalna w tłuszczach została odkryta i rozszyfrowano jej strukturę chemiczna w roku 1931, a od 1947 witaminę A wytwarza się syntetycznie. Witamina A i jej różne chemiczne formy (aldehydowe, estrowe, kwasowe) występuje tylko w produktach zwierzęcych [...]
Kozieradka (Trigonella foeunum graecum Linne; ang. Fenugreek) jest uprawiana do celów leczniczych. Surowiec pochodzi głównie z Indii, Turcji, Chin, Maroko i Francji. W nasionach zawarte są galaktomannany (25-40%) budujące śluzy. Hydroliza śluzu kozieradki prowadzi do uwolnienia mannozy 70%, galaktozy 28% i ksylozy 2%. Wg najnowszych badań nasiona [...]
Mleko: biały morderca Od wielu lat światowe społeczeństwo jest bombardowane nieustanną propagandą na temat zbawiennego wpływu krowiego mleka na ludzki organizm. Zrobiono z niego niemal eliksir życia, bez którego nie jest możliwa normalna egzystencja. Tymczasem okazuje się, że rzeczywistość jest zupełnie inna niż ta, którą jesteśmy bez przerwy [...]
Witam! Ostatnio przejzalem swoje zbiory i znalazłem calkiem ciekawe artykuly zebrane przeze mnie z roznych stron internetowych dotyczące odżywiania, właściwej diety, zapotrzebowania na rozne składniki odzywcze itp. itd. Po każdym fragmencie podaje linka z której strony dany tekst zostal zaczerpniety (polecam odwiedzic podane strony ponieważ można [...]
Znalazłam dość wyczerpujący artykuł o mleku, pochodzi z miesięcznika "Samo Zdrowie" Pora, by wyklinane przez lata mleko wróciło do łask i wypełniło lodówki Polaków. Macie wątpliwości, czy powinniście je pić? Odpowiadamy: po trzykroć TAK! Polacy piją za mało mleka! W ciągu ostatnich 10 lat spożycie tego napoju spadło w Polsce aż o 30%! Kto jest [...]
Niedoczynność tarczycy - problem niedoceniany / Drukuj / Email lek. med. Krzysztof Krupka „Czuję się stale zmęczony i brakuje mi energii, mam wrażenie, że ciągle mi zimno, gdy wstaję rano, odnoszę wrażenie, że jestem opuchnięty, bolą mnie stawy, a do tego mam ciągłe kłopoty z przewodem pokarmowym". Objawy takie opisują bardzo często pacjenci [...]